torstai 17. maaliskuuta 2016

Outo, oudompi, Thaimaa

Tarkoituksena olisi nyt valaista vähän niistä Thaimaan outouksista joita olen täällä kohdannut. Kai nää on sitten niitä mitä kutsutaan kulttuuri shokiksi. Outoja juttujahan löytyy vaikka kuinka paljon, mutta parit asiat on nyt tän 2 kuukauden aikana jäänyt enemmän tai vähemmän mun mieleen. Vitsi, että aika on muuten mennyt nopeasti! Siis täällähän on jo vietetty yli 2 kuukautta! APUA! Vastahan mä itkin lentokoneessa matkalla tänne, että mitä helvettiä sitä tuli oikeen tehtyä…

112

Suolahammastahna! Siis se fiilis kun oot pesämässä hampaita sillä ihanan raikkaalla Colgaten hammastahnalla mitä käytät myös Suomessa, tai siis luulet käyttäväsi… Huljuttelet hammasharjaa veden alla, puristat klöntin hammastahnaa, pahaa aavistattomana työnnät hammasharjan suuhun ja koet sen suolaisuuden suussasi. SIIS mitä ihmettä juuri tapahtui!? Meni hetki ennen kuin tajusin, mistä se paha maku tuli, siis se on oikeasti suolaa, hammastahnassa. YÖK! Nyt kuitenkin jo vedellään suolahammastahnalla hammaspesu aamuin illoin kuin vanha konkari. Kuulin nimittäin huhua, että nää suolahammastahnat vaalentaa hampaita hyvin, no nyt on ennen kuvat otettu ja katotaan vähän ajan päästä onko tuloksia havaittavissa vai ihanko turhaan täällä pestään ällöttävällä suolalla hampaita.

Muutenkin kauneuden hoito täällä on vähän outoa näin länsimaalaisen silmin. Ihoa vaalennetaan etanan eritteillä ja muutenkin ulkona liikutaan ties minkälaisten vaatekasojen alla ettei vain iho ruskettuisi, kun taas itse palvon aurinkoa 6tuntia päivässä, mielelläni. Valkaisevia tuotteita on ihan valtavat määrät ja ei pysty edes deodoranttia ostamaan ilman, että pitäisi tarkistaa ettei se vaan valkaise, aurinkorasvat, ihorasvat ja suihkusaippuat ovat myös valkaisevia, joten tarkkana saa olla niidenkin kanssa. Meikkivoidetta ei tunnu enää itselle löytyvän tästä maasta, koska jokainen väri on jo ihan liian valeata, joten ilman meikkiä joudun täällä kulkea tai sitten vähän liian valkoisella naamalla.

IMG_4657


IMG_4656

Kyykkyvessat, ja no vessat ylipäätänsä. Siis kun avas ekan kerran sen vessanoven ja ihmetteli, että hei, missäs se pönttö oikeen on. No, sitähän piti vaan vähän katsoa alemmas ja siinähän se reikä on. Koitappa siihen nyt kyykkiä jalkapäivän jälkeen ilman, että rojahdat sinne. Vessapaperiakaan ei löydy mistään vessoista vaan alasuihku on jokaisen kamuli täällä. Siinä sitä vaan huljutellaan itsensä puhtaaksi samalla kun kyykkäillään. Onhan niitä ihania istumisvessojakin täällä ja niihinhän kaikki sitten aina jonotteleekin.

Thaimaa on tuhansien hymyjen maa. Ai on vai? Miksi vihaiset taksi/tuk tuk kuskit on osunu just siihen mun kohalle. Sanoppas vähän liian alhainen hinta myyjälle ni kyllä se tulinen puolikin sieltä näkyy. No ei, onhan täällä paikalliset aivan ihania ja ystävällisiä! Koulun kautta saadut buddyt lähetti heti viestiä, että haluavat viedä meidät katsomaan kaikkia paikkoja ja viedä joka paikkaan. Kierretty onkin heidän kanssaan street festivaalit, näköalatasanne ja temppeli, taidettiin me vähän joraillakkin Phi Phillä parin koulukamun kanssa! Ystävällisyyttä siis todellakin löytyy, kunhan vaa menee ja tutustuu tyyppeihin. Jokaiselta saa apua jos pyytää, tosin aina ei ihan oikeasti tiedetä, että missä se paikka on mitä kysytään, mutta neuvotaan nyt kuitenkin kun turisti kysyy -asenne on täällä käytössä. Paikallisten ystävällisyys näkyi todellakin kun pari päivää sitten Essin ja mun skopasta meni takarengas puhki ja oltiin keskellä Patong beachin vilkasta tietä, lähimmälle korjaamolle oli 2-3kilometriä ja ei ollu muuten helppoa yrittää työnnellä sitä skopaa eteenpäin tyhjällä kumilla. No, jonkun 500metrin työntelyn jälkeen yksi mies alkoi heilutella meille, että pysähtykääs ja sanoi, että no mä oon taksikuski, että mä voin ajaa tän teidän skopan korjaamolle jos maksatte mulle 200bathia, ja korjaus maksaa 300bathia. No rahat ja skopan avaimet kuskille käteen ja eikun tienreunaan odottelemaan. Vähän ajan päästä Essillä ja mulla kävi mielessä, että no toivottavasti hän tulee oikeasti takaisin, eikä vaan kusettanu meiltä just 500thb + skopan. No, tasan tarkkaa 30minuutin päästä kuski tulee suoraan eteemme korjatun skopan kanssa. JES!

IMG_5043


IMG_4710

Liikennehän täällä on ihan järkyttävää. Jos ei tulisi halvemmaksi liikkua skopalla niin en todellakaan ajaisi täällä. Vasemmanpuoleinen liikenne on pienin ongelma täällä. Niitä autoja ja skoottereita on vaan niin hirmuisesti ja mitään sääntöjä ei ole. Skoottereita liikenteessä on todella paljon. Ihmiset ajaa miten haluaa ja missä haluaa, välillä jopa vastasuuntaankin. Vielä ollaan ainakin selvitty ilman kolareita eikä taida olla kuin yksi läheltä piti tilanne olla. Toivotaan, että sama jatkuu. Ihmiset eivät täällä tööttiäkään säästele, sitä tööttäillään kun nähdään tuttu henkilö, tööttäilyllä osoitetaan kunnioitusta kuninkaalle, kun mennään kuninkaan kuvien ohi. Luin juuri uutisen, että Thaimaassa on kuollut jo tämän vuoden puolella 2 315 ihmistä ja loukkaantunut yli 150 000, joten jo näistä lukemista voi päätellä hieman tämän maan liikennekulttuurista.

Ladyboyt, voi niitä, onhan ne jollain tavalla niin outoja, mutta niin suloisia. Niin kaunis "nainen" kun kävelee kadulla, mutta avaa suunsa ja puhuu maailman miehisimmällä äänellä niin onhan se todella hämmentävää.

Kenkiä ei saa pitää kenenkään kodissa sisällä, ja kengät jätetäänkin ulos jo ennen asuntoihin menoa. Eihän tässä mitään outoa sinäänsä ole, otetaanhan meillä Suomessakin kengät pois sisälle mentäessä. Kuitenkin tämä pätee myös monissa pikkuravintoloissa ja kaupoissa. On se vaan jotenkin hassua ottaa kengät pois kun menee kiertelemään "vaatekauppaa". Monet kuitenkin asuvat näissä kaupoissa ja ravintoloissaan, jonka takia kengät on jätettävä odottamaan ulko-ovelle, ihan kohteliaisuudestakin, mutta kuitenkin liikkeiden ovissa lukee laput "Take your shoes off, please."

545

Jokainen thaimaalainen poika on jossain vaiheessa elämää munkkina hetken aikaa, esimerkiksi viikko. Kysyin tietenkin yhdeltä luokkalaiseltani, että miksi pojat haluavat olla munkkeja ja vastaukseksi sain, että heidän vanhemmat haluavat lapsistaan munkkeja, koska kuollessaan munkki vie vanhempien sielut taivaaseen, eikä sielut jää pyörimään maan kamaralle.

55555.. Siis tätä ihmeteltiin ja paljon! Miksi jokaisen thaimaalaisen Facebook päivityksissä on vaan 5555, no pienen Googlettelun jälkeen selvisi, että tämä tarkoittaa samaa kuin hahahaha, tämä koska thaimaaksi numero 5 on ha. Ihan järkevä selitys!

Thaimaalaiset, tai enemmänkin vanhemman sukupolven thaimaalaiset, odottavat, että tänne saapuvilla länsimaalaisilla turisteilla olisi oikeasti rahaa todella paljon. Valkoihoisia turisteja sanotaankin farangeiksi, joka tulee rikkaista ja valkoihoisista. Täällä on moniin paikkoihin eri hinnat turisteille ja paikallisille. Yksi opettajistamme kertoikin, että hän oli thaimaalaisten ystäviensä kanssa menossa näköalapaikalle niin thaimaalaisilta veloitettiin 20thb kun opettajaltamme oli pyydetty 200thb. Monissa paikoissa onkin eri hinnasto turisteille ja paikallisille. Monien onkin vaikea ymmärtää täällä meitä kun kerromme asuvamme ja opiskelevan täällä, että tiedämme oikeasti mitä täällä kuuluisi taksi matkoista tai tavaroista maksaa. Myös tinkiminen on suuri tuskaisuuden tunne täällä. Vihaan yli kaiken tinkimistä. Mietinkin, että jos olisi turisti eikä tietäisi, että täällä tingitään niin olisi rahat loppu hyvin nopeasti, esimerkiksi meidän Similan saarten reissun alkuhinta oli 3500thb, mutta loppujen lopuksi maksoimme siitä 1800thb. Yleensä tinkimällä saakin suunnilleen puolet halvemmalla tuotteen/matkan.


Muita huomioita:

- Thaimaalaisten suorapuheisuus tietyissä asioissa, mutta tunteista ei saa puhua. Täällä on ihan normaalia sanoa toiselle, että "ootpa sä lihava", mutta kuitenkaan ei puhuta jos toinen ärsyttää.

- McDonald's:sta saa tilattua kotiinkuljetuksella, numerosta 1711. Pizzaa saa 1112 numerosta!

- Laihdutusklinikoita löytyy todella paljon.

- Seteleitä ei saa rypistellä tai heitellä.

- Koulupuvut.

- Kaupoista ei löydy juustohöylää tai tiskiharjaa.

- Kaupoissa on vähän outoja sääntöjä, alkoholia ei myydä esimerkiksi 15:30-17:30.

- Skopan kyytiin mahtuu paljon enemmän kuin kaksi ihmistä ja lava-auton lavalla saattaa seisoa helposti yli kymmenen ihmistä. Kypärääkään ei skootterilla ei käytetä muuten kuin jos poliisia sattuu näkemään.


- Saana

2 kommenttia:

  1. Ihana ja hauska postaus! :D

    Yyh kengät pois kaupoissa, kuulostaa jotenki inhottavalta että paljain jaloin tepastellaan samalla lattialla kun sata muuta :D t: länsimaalaistunut nykyihminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ! Onneksi vain pienissä kaupoissa tarvii vaan ottaa kengät pois ja siellä on sitten oikeasti ihan siistit lattiat. Nopeesti sitä onneksi tottuu kaikkiin muutoksiin, mitä täällä on kokenut.

      Poista